Ar saugu naudoti kosmetiką su talku?

Ar saugu naudoti kosmetiką su talku?

Praeituose straipsniuose kalbėjome apie medžiagas, kurių reikėtų vengti ir kurios teikia mums naudą. Šiame straipsnyje šnekėsime apie konkrečią medžiagą – talką. Dėl savo universalumo, ši medžiaga dedama į begales produktų. Todėl, net ir nenaudojant dekoratyvinės kosmetikos, su šia medžiaga vis tiek tenka susidurti kiekvienam. Daugelis kosmetikos gamintojų neatsisako šios medžiagos, tačiau pasidomėjus apie talką plačiau, lieka patiems spręsti ar tikrai šią medžiagą norime matyti naudojamose priemonėse.

O Jeigu dar neskaitetė didelio populiarumo bei diskusijų sulaukusio Karolinos straipsnio apie SPF filtrus, jį rasite čia.

Kas yra talkas ir kur jį galima rasti?

Talkas yra gamtoje esantis mineralas, sudarytas iš magnio, silicio, deguonies ir vandenilio. Talkas paprastai kasamas atvirose duobėse visame pasaulyje. Jo pirminiai telkiniai yra išsibarstę po visus žemynus, kiekvienas turi unikalių talko nuosėdų cheminių ir morfologinių savybių požiūriu, nes nuosėdos gali geologiškai formuotis įvairiais būdais. Vadinasi, nėra dviejų vienodų talko nuosėdų.

Sudedamųjų dalių sąraše jis gali būti nurodytas kaip talkas arba talko milteliai, kosmetinis talkas arba magnio silikatas.

Talką galima rasti:

  • Kūdikių pudrose;
  • Kūno ir dušo priemonėse;
  • Moterų higienos priemonėse;
  • Akių šešėliuose;
  • Lūpų dažuose; 
  • Makiažo pagrinduose;       
  • Blakstienų tušuose; 
  • Veido pudrose;
  • Skaistaluose;
  • Veido kaukėse;
  • Dezodorantuose;
  • Sausuose šampūnuose.

Talkas taip pat naudojamas maisto perdirbimui, kai kuriems papildams, farmacinėms tabletėms, kramtomajai gumai, poliruotų ryžių gamybai. Vartotojų grupės taip pat rado jį kreidelėse ir vaikiškuose žaisluose. Talkas - tai žaliava, kuri naudojama ir plastikuose, keramikoje, dažuose, stogo dangose, popieriuje, tepaluose. Nejučia dažnai susiduriame su talku namų apyvokos daiktuose. Tai esminė kasdienio gyvenimo dalis. 

Kokiu tikslu naudojamas talkas? 

Jis dedamas tam, kad sugertų drėgmę, išlygintų arba suminkštintų produktus, apsaugotų nuo sulipimo. Makiažo priemonėse, talkas gerina makiažo dengimąsį. Taip pat yra naudojamas siekiant produktą paversti malonesne tekstūra.  Talko minkštumas ir baltumas daro jį vertingu pramonėje ir buityje. Kita teigiamo talko savybė, jog jis chemiškai nereaguoja su kvapiosiomis medžiagomis, pigmentais, drėkikliais, rišikliais, tirštikliais, emulsikliais bei konservantais. Tai suteikia galimybę talką dėti į daugybę priemonių. Jis palaipsniui išskiria kvapus ir neskatina bakterijų dauginimosi, todėl yra puikus nešiklis.  

Kodėl visgi talkas daugumos yra laikomas nuodinga medžiaga, kodėl jo vengiama? Ir kodėl vis dažniau kosmetikos kompanijos atsisako jį naudoti savo gamyboje?

Medžiaga, kuri talką paverčia toksišku yra asbestas. Asbestas taip pat yra gamtoje esantis silikatinis mineralas, tačiau turi skirtingą kristalų struktūrą. Tiek talkas, tiek asbestas yra gamtoje esantys mineralai, kurių galima rasti arti žemės. Tačiau skirtingai nei talkas, asbestas yra žinomas kancerogenas įkvėpus. Talkas gali būti užterštas asbestu ir tai deja labai dažnas atvejis. IARC (International Agency for Research on Cancer)  nustatė, kad talkas, kuriame yra asbestiforminių skaidulų, yra kancerogeninis žmonėms. Ryšys tarp talko ir asbesto dažniausiai yra neteisingai suprantamas. Prielaida, kad asbestas ir talkas paprastai yra siejami arba derinami, yra neteisinga. Talkas ir asbestas  susidaro skirtingomis geologinėmis sąlygomis ir yra atskiriami į gretimus, bet skirtingus, sluoksnius.  Talkas ir asbestas yra mineralai, kurie natūraliai susidaro arti vienas kito. Kai kurios talko nuosėdos yra užterštos asbestu ir jas sunku atskirti, todėl asbestas dažnai patenka į galutinį produktą.

 

Kodėl asbestas dedamas į kosmetikos priemones?

Gamintojai sąmoningai nededa asbesto į kosmetiką, tačiau trūksta reglamentavimo dėl kosmetinio talko. Dėl laisvos priežiūros ir įstatymo dėl talko kokybės ištirimo nebuvimo, labai retai kas iš kompanijų savanoriškai tikrina ar jų naudojamas talkas neturi asbesto priemaišų. Tai reiškia, kad įmonės gali išsiversti netirdamos savo talko dėl asbesto prieš dedant jį į savo gaminius.

Kokius šalutinius poveikius gali sukelti talkas kosmetikoje, sudėtyje turintis asbesto? 

Plaučių ligos

Įkvepiamos talko dalelės, vėliau prisitvirtina prie plaučių audinio ir ten lieka, nes organizmas negali pašalinti talko dalelių. Bėgant metams šios asbestu užterštos dalelės gali palaipsniui sukelti sunkų uždegimą ir audinių randus, o tai galiausiai gali sukelti plaučių ligas.

Liga, pažeidžianti plaučius, išsivystys per 20–50 metų po to, kai pirmą kartą buvo pavartoti talko milteliai, nes šios ligos turi ilgą latentinį laikotarpį.  Reguliariai įkvėpus talko miltelių, žymiai padidėja rizika susirgti plaučių ligomis.

2002 m. poveikio tyrime, paskelbtame žurnale „Annals of Work Exposures and Health“, buvo nustatyta, kad Niujorko valstijos aukštutinės dalies talko kalnakasiai susirgo mezoteliomą ir kitomis su asbestu susijusiomis plaučių ligomis.

Kiaušidžių onkologiniai susirgimai

Plačiausiai naudojamas vartotojų talko produktas yra talko milteliai, o jo saugumo klausimai paskatino PSO priskirti talko vartojimą tarpvietėje (lyties organuose) kaip galimą kancerogeninį poveikį žmonėms. 

Daug ieškinių buvo susiję su talko milteliais esančiais Johnson & Johnson talko milteliuose.

  • 2016 m. gegužės mėnesį Johnson & Johnson kompanija buvo įpareigota Pietų Dakotos moteriai, kuriai diagnozuotas kiaušidžių vėžys, sumokėti 55 mln. Moteris Johnson and Johnson's Baby Powder vartojo daugiau nei 35 metus.
  • Nors Johnsonas ir Johnsonas nustojo prekiauti talko kūdikių milteliais Kanadoje ir JAV 2020 m., jie vis dar parduoda talko kūdikių miltelius kai kuriose Europos ir Azijos šalyse. Pasak J&J, jie nustojo pardavinėti kūdikių miltelius Šiaurės Amerikoje, nes „JAV ir Kanados žmonės renkasi kūdikių miltelius, pagamintus iš kukurūzų krakmolo“. Jie nenurodė susirūpinimo dėl vėžio kaip priežasties pašalinti talko pagrindu pagamintus kūdikių miltelius iš Šiaurės Amerikos lentynų.

Ar talkas saugus naudoti odai?

Priemonės su talku reikėtų vengti esant epidermio barjero pažeidimams. Taip  pat vietos ant odos, kur yra žaizdos, sąlytis su talku gali sukelti infekcijas ir uždegimą. 2006 m. Europos dermatologijos ir venerologijos akademijos žurnale buvo aprašytas atvejis, kuomet šešiamečiui veide atsidaro granuliomos po to, kai talko milteliais patepė vėjaraupių pažeidimus. Esant įbrėžimams ar kitiems odos sužeidimams reikia vengti dekoratyvinių ar kitų priemonių su talku. 

Asmenys, turintys jautrią odą, gali jausti dirginimą arba išbėrimą, kai talkas tepamas tose kūno vietose, kur oda yra plona ir gležna. Talko negalima tepti ant egzeminės ar psoriazinės odos.

Talko milteliai gali bloginti odos būklę, nes yra smulkiai sumalti ir užkemša odos poras. Tai neleidžia prakaitui išgaruoti vasaros sezono metu. Tai gali pabloginti esamus bėrimus ar net sukelti naujų. Galimos  kosmetinės veido pudros, kuriose sudėtyje prie talko yra salicilo rūgšties, nes rūgštis neleis kimštis poroms.

Ar talkas turi alternatyvų? 

Kadangi negalime būti tikri ar talkas yra be asbesto, nėra galimybės to patikrinti, mes rekomenduojame rinktis produktus be talko ir vietoje jo rinktis priemones, kurios savo sudėtyje turi: kukurūzų krakmolą, žėrutį, cinko oksidą, ryžių miltelius, kaolino molį. Šios medžiagos dažnai pradedamos naudoti kaip alternatyva talkui bei pasižymi gera fiksacija bei makiažo išlaikymu.

    Kosmetika be talko

    Reikia atkreipti dėmesį, jog dauguma plačiai naudojamų, prabangių bei populiarių kosmetikos firmų, savo produktuose vis dar iki šiol naudoja talką. Vienas iš dažniausiai moterų naudojamų makiažo priemonių yra kompaktinės ar birios pudros. Šios priemonės dažniausiai savo sudėtyje turi talko ir jas labai lengva įkvėpti. 

    Reziumuojant, talkas kaip medžiaga nėra kancerogeniškas, tačiau ar jo sudėtyje bus asbesto priemaišų nėra aišku, nes būtini tyrimai, kuriuos atlieka ne visos kompanijos. Norint išvengti asbestu užteršto talko, neužtenka vien ieškoti „natūralios“ ar ekologiškos kosmetikos. Taip yra todėl, kad talkas yra visiškai natūrali medžiaga, o tirti jos nėra privaloma. Nėra patikimo būdo sužinoti, ar kosmetikos priemonėje esantis talkas tikrai yra be asbesto, neatlikus išsamaus atskiro gaminio bandymo. Vartotojai turi pažvelgti į produkto etiketę, kad pamatytų, ar joje yra talko, ir vengti jo arba ne - pasilieka jūsų pasirinkimas. Tėvai gali apsaugoti savo vaikus nuo asbesto pirkdami tik kosmetiką be talko. Panaudojus priemones su talku nereiškia, kad iš karto pasireikš sveikatos sutrikimai, tačiau ilgalaikis ir reguliarus talko naudojimas gali atnešti neigiamas pasekmes ateityje. Ypatingą dėmesį reikia atkreipti į aerozolines priemones, nes jų naudojimo metu patekimas į kvėpavimo takus yra geriausias.

    Mes carolinashop.lt komanda rekomenduojame makiažo fiksavimui rinktis pudras be talko, o kaip alternatyvą jam ryžių ar kukurūzų krakmolą. 

     

    YOUNGBLOOD FIKSUOJANTI RYŽIŲ BIRI PUDRA

      Pudroje nėra talko, kaip alternatyva jam naudojama ryžių pudra. Šis produktas makiažo pabaigoje suteikia natūralų efektą, svarbiausia neišsausina odos dėl sudėtyje esančio gyliųjų jūrų vandens. 

      

    JANE IREDALE BIRI FIKSUOJAMOJI RYŽIŲ PUDRA

     Taip pat birią fiksuojamą pudrą galima rinktis iš Jane Iredale kosmetikos produktų. Ryžių krakmolas sugeria riebalų perteklių. Pudra nesausina odos, palieka joje drėgmę, nes savo sudėtyje turi pušies žievės bei granatų ekstraktų. 

      ILIA LYGINAMOJI PUDRA "FADE INTO YOU"

    Priemonė sugeria veido odos riebalus ir, dėka sudėtyje esančio kūkuruzų krakmalo ir bambuko ekstrakto, reguliuoja jų išsiskyrimą. Tačiau net ir pasižymėdama matizuojančiomis savybėmis, ši pudra nesausina odos, priešingai, praturtinta alavijo ekstraktu, drėkina odą ir suteikia ilgai išliekantį gaivos pojūtį. Tinka visiems odos tipams ir net sauzai odai, nes jos neišsausina. 

     

    YOUNGBLOOD PRESUOTA MINERALINĖ FIKSUOJAMOJI PUDRA SU RYŽIŲ KRAKMOLU

    Talką šioje priemonėje pakeičia ryžių bei kukurūzų krakmolai. Priemonė absorbuoja perteklinį riebumą, o jojobos sėklų aliejaus ir gėlių ekstraktai padeda priemonei neišsausinti odos.

    YOUNGBLOOD LYGINAMOJI MINERALINĖ PUDRA

    Ši skaidri, šilkinės tekstūros biri pudra sumažina nepageidaujamą veido odos blizgėjimą, išlygina odos nelygimus, paslėpia išsiplėtusias poras ir įvairius randelius.

    INIKA BIRI MINERALINĖ MATINĮ EFEKTĄ SUTEIKIANTI PUDRA

    Padeda fiksuoti makiažą ir prailgina ir padeda jam ilgiau išlikti. Kontroliuoja spindėjimą ir suteikia odai sveikos odos išvaizdą, užbaigia makiažą. Veikliosios medžiagos: žėrutis, ryžių milteliai, kukurūsų krakmolas ir silicis, tapijokos krakmolas. 

     DAUGIAU MŪSŲ ATRINKTOS KOSMETIKOS BE TALKO RASITE ČIA.

    Palikti komentarą

    Komentarai turi būti patvirtinti.

    Ši svetainė apsaugota „reCAPTCHA“, taip pat taikoma „Google“ privatumo strategija ir paslaugų naudojimo sąlygos.